Nem mindig az olcsóbb a jobb, avagy a könyvelőválasztás mikéntje!

Legyen körültekintő, nem mindig kifizetődő az olcsóság, vannak olyan minimum kritériumok, elvárások, melyekből egy hosszú távra tervező vállalkozásnak nem szabad engednie!
Természetesen a könyvelő kiválasztásakor fontosak az első benyomások, a kölcsönös szimpátia, a feltett kérdésekre adott válaszok komplexitása, azok közérthetősége, hitelessége, azonban a végleges döntés meghozatalakor mindenképpen vegye figyelembe a fenti rövid összefoglaló ismérveit. A jó döntés meghozatala Vállalkozása hosszútávú működésének alappillére lesz!

 • Nem a legolcsóbb: napjainkban az ár az első számú kérdés bármit is vásárolunk. Nagyon fontos kérdés, de azért egy könyvelő ne legyen annyira olcsó, hogy az veszélyeztesse a szakmaiságát. Mérlegeljen, mit és milyen könyvelőt kap az Ön által fizetett árért. Mindig kérdezzen rá, mit tartalmaz az ár. Nem mindegy, hogy egy nagyon olcsó árért előbb-utóbb nagy összegű bírságot kap, mely Vállalkozását akár tönkre is teheti, vagy pedig egy korrekt, elérhető árért, biztonságot, felelősségvállalást, szakértelmet, rugalmasságot, számon kérhetőséget, precizitást, stb. Aki az utóbbit választja és jó könyvelést vár el, annak meg kell fizetnie annak a költségeit.
  Pl: 1 könyvelő → 5.000 Ft-os áron vállal könyvelést
                       → 40 ügyfél „csak” 200.000 Ft bevételt eredményez számára
                       → ebből fizet?!:
                          ?! bért + TB-t
                          ?! rezsit (iroda, villany, víz, fűtés, irodaszerek, posta, stb.)
                         ?! liecencek (programok, számítógép)
                         ?! felelősségbiztosítást
                         ?! továbbképzéseket, szakmai folyóiratokat
  Ön szerint reális?! Mérlegeljen! Legyen olcsó?! De ne mindenáron!!!
 • Rendelkezik szerződéssel, számlával, felelősségbiztosítással: rosszul indul, ha pont egy könyvelő nem rendelkezik a felsoroltakkal, elgondolkodtató! és kockázatos! Egy könyvelő a Vállalkozás belső embere, lelke. Sok esetben javaslatok útján Ön helyett dönt pénzügyi kérdésekben! A könyvelő és vállalkozó kapcsolata bizalmon alapszik, ennek ellenére a fentiek megléte, a precíz, számon kérhető, biztonságos, felelősségteljes munka alapja.
 • Felelős és technikailag felkészült: egy felelős könyvelő engedi használni saját ügyfélkapuját, mellyel vállalja a felelősséget a beküldött dokumentumokért. Amennyiben ez a hajlandóság nincs meg, szintén árulkodhat arról, hogy vajon milyen munkát végez, egyebekben pedig a felelősséget a megrendelőre hárítja át.
  Technikailag korszerű számítástechnikai gépparkkal rendelkezik, használt szoftverei legálisak. Fontos, hogy a könyvelő folyamatosan képezze magát, jól informált legyen, tisztában legyen a folyamatosan változó adószabályokkal, bevallási kötelezettségekkel.
 • Részletekbe menően odafigyel, törődik a vállalkozása ügyeivel: mindenki számára a saját vállalkozása a legfontosabb, ez természetes, ezért kellő odafigyelést vár el. Fontos a folyamatos személyes – egyedi kapcsolattartás, visszajelzés, e-mailekre, telefonokra való válaszolás. Tehát a könyvelő a nap bármely szakában legyen elérhető, ne csak este!
  Amikor egy könyvelő csak egy részfeladat elvégzését látja el adott vállalkozás könyvelését illetően, akkor ugyan adott terület törvényi változásait könnyebben kezeli, azonban összességében nem látja át a cég egészét, annak igényeit. Viszont, ha a könyvelő adott vállalkozás teljes könyvelésével foglalkozik, akkor az összes információ birtokában olyan szolgáltatást, tanácsot tud nyújtani Önnek, ami a vállalkozás hasznára van.
 • Tanácsokkal látja el: vállalkozásra szabottan tanácsokat ad, javaslatokat tesz például milyen költségeken lehet spórolni; felismeri, megkeresi a törvény adta kereteken belül alkalmazható lehetőségeket, melyekre felhívja a figyelmet.
 • Következetes: a „józan ész” talaján jár, nem bonyolódik törvénytelen ügyletekbe, melyek már aránytalanul nagy kockázattal bírnak, még ha az ügyfél ezt bármennyire is kéri. Határokat szab, megköveteli a rendet, ez Önnek is hasznos, hisz így kialakul egy olyan rendszer – folyamat, mely megkönnyíti az együttműködést mindkét oldalról.
 • Időben tájékoztat, időben szolgáltat: előre, néhány nappal korábban értesíti a vállalkozást érintő adófizetési kötelezettségekről, nem pedig a befizetés napján, vagy netán egyáltalán nem szól. A törvényi változásokról is időben értesíti, nem Önnek kell rákérdeznie.
  A vonatkozó havi, negyed, éves bevallásokat – adatszolgáltatásokat időben rendre elkészíti, Önnel egyezteti, és azokat megküldi a szükséges Hatóságok részére.
 • Képviseletet lát el: a magas szintű szolgáltatás nyújtásával együtt jár, hogy a vállalkozás teljes körű képviseletét is biztosítják, ha szükség van rá, mindezzel tehermentesítve Önt, hogy minél jobban kizárólag a vállalkozás működésére tudjon koncentrálni.
 • Extrákkal is szolgálhat: jó, ha szükség esetén ajánlani tud jogi hátteret – képviseletet cégügyek intézéséhez, auditáláshoz könyvvizsgálati szakembert, szabályzatok elkészítéséhez segítséget nyútj stb.